MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE Ostrava-odloučené pracoviště, Ostrava-Poruba

Jmenuji se Veronika Nováčková a studuji speciální pedagogiku na Ostravské univerzitě. Do této školy docházím již druhým rokem jako praktikant a dobrovolník.

Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Ostrava-odloučené pracoviště v Ostravě-Porubě je instituce plná skvělých lidí, profesionálů a odborníků na slovo vzatých. Panuje zde dobrá nálada a prostředí školy je velmi příjemné, ačkoliv prostory nejsou moc velké.

Praxe ve speciální škole Diakonie ČCE Ostrava je naprosto úžasná. Vedení školy, učitelský sbor i asistenti pedagoga, všichni jsou velmi milí, vstřícní a ochotní. Studentům je umožněno vyzkoušet si různé druhy práce se žáky s kombinovaným postižením a je jim ze strany školy poskytnuta plná důvěra. Mají možnost vyzkoušet si individuální i kolektivní činnost. V rámci praxe se studenti mohou seznámit se strukturovanými hodinami, konceptem Snoezelen, konceptem Bazální stimulace, alternativní a augmentativní komunikací (Makaton, piktogramy), canisterapií atd. Naučí se manipulovat se žáky s kombinovaným postižením a správně k nim přistupovat. Studenti mají možnost se na cokoliv zeptat, vždy je jim poskytnuta rada či pomoc. Studenti jsou ihned zapojeni do režimu dne a jsou zde přijímáni jako plnohodnotní členové pedagogického týmu. Jedná se o náročnou praxi ve smyslu zodpovědnosti za žáky, např. při podávání pokrmů či hlídání žáků v době odpočinku, avšak zároveň se jedná o ohromný přínos pro každého studenta.

Já osobně si praxi v MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE nemohu vynachválit. Na toto pracoviště docházím od února 2016 a upřímně řečeno, jedná se o nejlepší praxi, kterou jsem v rámci studia absolvovala. Praxe mi přinesla velké množství zkušeností a praktických dovedností. Velmi si cením důvěry pedagogického týmu, který mě přijal velmi vřele a umožnil mi nejrůznější přímou práci se žáky.

Veronika Nováčková, studentka oboru Speciální pedagogika, 6.4.2017